Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κηραλοιφή




Μία από τις πιο θαυματουργές κρέμες που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους και η συνταγή της περνάει από γενιά σε γενιά, είναι η γνωστή κηραλοιφή ή κεραλοιφή. Αυτή η πανάρχαια συνταγή περιποίησης του δέρματος και καλλωπισμού, παρασκευάζεται με φυσικά και ευεργετικά συστατικά  όπου  η απλότητα της μπορεί να συγκριθεί με τις πολυποίκιλες εφαρμογές της και την αποτελεσματική της δράση. Πρόκειται για ένα θαυματουργό καλλυντικό και φάρμακο μαζί που έχει σαν βάση το αγνό μελισσοκέρι και το παρθένο ελαιόλαδο.
Είναι μία απλή και πολύ χρήσιμη  χειροποίητη αλοιφή η οποία δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Εξάλλου είναι κάτι που προέρχεται καθαρά απλόχερα από την φύση χωρίς κανένα πρόσθετο χημικό ή συντηρητικό και κυρίως το φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι οπότε επιλέγοντας τα σωστά παραδοσιακά προϊόντα θα έχουμε το πιο επιθυμητό και αγνό αποτέλεσμα!!!
Πριν περάσω στην συνταγή θα ήθελα να επισημάνω κάποιες από τις ευεργετικές της ιδιότητες που είναι οι εξής :
είναι καταπραϋντική, αντιβιοτική, επουλωτική, αντιφλογιστική, αντιμυκητιακή, μαλακτική, ενυδατική και αντι-γηραντική. Χρησιμοποιείται σε εγκαύματα-καψίματα, κοψίματα, συγκάματα (και μωρών), σκασμένα χέρια-χείλη, σκληρές φτέρνες, σκασμένες θηλές (για θηλάζουσες μητέρες), χιονίστρες, ξηροδερμία, εκζέματα, ψωρίαση, για πονεμένους μυς και αρθρώσεις, για ψύξεις, για την κυτταρίτιδα ακόμα και για μετά το ξύρισμα στους άντρες.
Γενικά επουλώνει και δίνει ελαστικότητα και λάμψη στην επιδερμίδα και είναι κατάλληλη για όλο το σώμα ακόμα και από αλλεργικούς.

Η βασική συνταγή έχει ως εξής :
1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Παρασκευή κηραλοιφής:


Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι και μετά το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie (δηλαδή σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε το σκεύος με το μελισσοκέρι).  
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι (αν δεν το έχουμε ήδη μέσα σε αυτό). Το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση. 

Καλό θα είναι ότι χρησιμοποιούμαι να το έχουμε αποστειρώσει όπως μπορούμε επίσης να αποστειρώσουμε και το μελισσοκέρι τοποθετώντας το σε ένα σκεύος με λίγο νερό (περίπου 1 ποτήρι) και να το βράσουμε για 5 λεπτά. Μετά το αφήνουμε μέσα στο σκεύος για 1 ημέρα περίπου ώσπου να κρυώσει και να γίνει πάλι συμπαγές και να το βγάλουμε. Όταν το βγάλουμε στην κάτω πλευρά του θα υπάρχουν κάποιες κυψελίδες που είναι οι ακαθαρσίες του μελισσοκεριού, όπου αυτές τις ξύνουμε για να τις βγάλουμε.
Προσοχή, για τις δοσολογίες καλό είναι να φτιάξετε για αρχή ένα μικρό δείγμα να δείτε πώς θα βγει. Αν θέλετε να γίνει πιο παχύρρευστη, ρίξτε λιγότερες κουταλιές λάδι από αυτές που ρίξατε στην αρχή. Αντίστοιχα, για να γίνει πιο υγρή, πρόσθεσε περισσότερες κουταλιές λάδι.

Η φημισμένη κηραλοιφή είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας γι’αυτό σας την συστήνω ανεπιφύλακτα. Πιστεύω ότι όταν την φτιάξετε αξίζει να κάνετε και δώρο μερικές σε ανθρώπους που αγαπάτε! Μπορείτε να διατηρήσετε την αλοιφή σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο ..και δεν χαλάει για αρκετά χρόνια (αν και κάποιοι λένε ότι έχει διάρκεια ζωής 3 μήνες!!).


Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της κηραλοιφής. Άλλες είναι με αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων και άλλες με φυσικές πρώτες ύλες, όπως η μαστίχα ,το μέλι και έτσι εκτός ότι τους δίνουν τα φυσικά τους αρώματα τους χαρίζουν και τις θαυματουργικές τους ιδιότητες.
(π.χ. βάζουμε :
- σταγόνες Βιταμίνης Ε, για ενυδάτωση και προστασία του δέρματος από την γήρανση,
- αιθέρια έλαια έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιδερμίδας
- Βότανα όπως παράδειγμα Καλέντουλα, που βοηθά στην αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων (ακμή , ερεθισμοί, εκζέματα)
- διάφορα άλλα έλαια, όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι λεβάντας, λάδι καριτέ, λάδι καρύδας, λάδι Macadamia).

Καλή επιτυχία λοιπόν σε όσους κάνουν την προσπάθεια...αξίζει ! ! !



Δεν υπάρχουν σχόλια: