Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Σπαθόλαδο



Σπαθόλαδο

Ένα ακόμα φυσικό γιατρικό με πολλές ιδιότητες είναι το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο. Αποτελούσε το φάρμακο των αρχαίων Σπαρτιατών, που με αυτό θεράπευαν τις πληγές τους από τις μάχες. Επίσης χρησιμοποιούνταν από τους θεραπευτές της εποχής για  την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του στομαχικού έλκους. Έτσι για τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές του το σπαθόλαδο κατάφερε να διαδοθεί από γενιά σε γενιά ως τις μέρες μας.


Τώρα για να μπορέσουμε να μάθουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας είναι πανεύκολο, αρκεί να γνωρίζουμε το σπαθόχορτο. Το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο ή  του Αη-Γιάννη το χόρτο (St John's wort),  η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον) είναι από τα σημαντικότερα φυτά και αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου. Οπότε πρέπει να το εντοπίσουμε και να το συλλέξουμε. Είναι ένα φυτό που διακρίνεται εύκολα από τον έντονο κίτρινο χρωματισμό του όταν είναι ανθισμένο και έχει  μικρές σκούρες κουκίδες οι οποίες προσοχή γιατί βάφουν. 
Το βρίσκουμε ανθισμένο απ'τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβρη σε καλλιεργημένους ξερούς και ηλιόλουστους τόπους. Η παραγωγή του σπαθόλαδου γίνεται με φρέσκα άνθη για να είναι πιο ισχυρό το φάρμακο, αλλιώς αν θέλει κάποιος το κάνει και με αποξηραμένα αλλά δεν θα έχει την ίδια απόδοση.

Διαδικασία Παρασκευής :
Έτσι βρίσκοντας τα φρέσκα λουλούδια κόβουμε μόνο τα άνθη (όχι ολόκληρο το φυτό!!) 
και τα τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι ή βάζο σκουρόχρωμο αλλιώς σε διάφανο αλλά τυλιγμένο με λευκό πανί και μετά το γεμίζουμε με αγνό παρθένο ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας.



Τα κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε σε μέρος που να τα “βλέπει” ο ήλιος τις πρωινές ώρες. Φροντίζουμε μία με δύο φορές την εβδομάδα να το ανακινούμε. Έτσι σε 40 - 50 ημέρες έχουμε έτοιμο το βαθυκόκκινο μίγμα. 


Το φιλτράρουμε από τα άνθη και έπειτα το διατηρούμε σε σκούρα μπουκάλια γυάλινα (όχι σε πλαστικά) και είναι έτοιμο για χρήση. Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.






Εξωτερική χρήση:
Εφαρμόζεται τοπικά με επάλειψη πάνω σε πληγές, καψίματα, εκδορές, φλεγμονές και άλλες βλάβες του δέρματος, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, για μασάζ και μυϊκή ανακούφιση από πόνους.


Εσωτερική χρήση:
Ηρεμιστική και αναλγητική δράση, κατά του στομαχικού έλκους, κατά της κατάθλιψης, άγχους, εμμηνόπαυσης ακόμα και της αϋπνίας. Είναι διουρητικό και συντελεί στην απέκκριση αχρήστων ουσιών από το σώμα.
Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου ακόμα και τις αιμορροΐδες.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Βοηθά στην γρήγορη ανάρρωση από βήχα, κρυολόγημα, και μολύνσεις του αναπνευστικού.
(Συνίσταται 1 κουταλιά το πρωί ή επειδή είναι δυνατό αραιώνουμε  μία κουταλίτσα σε 1,5λτ νερό).
Ακόμα μπορούμε να βράσουμε αποξηραμένο σπαθόχορτο να το φτιάξουμε σαν τσάι και να το πιούμε και κάνει καλό στους πόνους του στομάχου, στο έλκος, και στην κατάθλιψη.


Προφυλάξεις:
Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή λοχείας, ή αν γίνεται λήψη αντισυλληπτικών θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Επίσης ποτέ έκθεση στον ήλιο μετά την επάλειψη μιας και μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.

Οπότε το σπαθόχορτο είναι ένα ακόμα φάρμακο της φύσης που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι..φτιάξτε λοιπόν το δικό σας ή αγοράστε από  ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα.
 

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κηραλοιφή




Μία από τις πιο θαυματουργές κρέμες που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους και η συνταγή της περνάει από γενιά σε γενιά, είναι η γνωστή κηραλοιφή ή κεραλοιφή. Αυτή η πανάρχαια συνταγή περιποίησης του δέρματος και καλλωπισμού, παρασκευάζεται με φυσικά και ευεργετικά συστατικά  όπου  η απλότητα της μπορεί να συγκριθεί με τις πολυποίκιλες εφαρμογές της και την αποτελεσματική της δράση. Πρόκειται για ένα θαυματουργό καλλυντικό και φάρμακο μαζί που έχει σαν βάση το αγνό μελισσοκέρι και το παρθένο ελαιόλαδο.
Είναι μία απλή και πολύ χρήσιμη  χειροποίητη αλοιφή η οποία δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Εξάλλου είναι κάτι που προέρχεται καθαρά απλόχερα από την φύση χωρίς κανένα πρόσθετο χημικό ή συντηρητικό και κυρίως το φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι οπότε επιλέγοντας τα σωστά παραδοσιακά προϊόντα θα έχουμε το πιο επιθυμητό και αγνό αποτέλεσμα!!!
Πριν περάσω στην συνταγή θα ήθελα να επισημάνω κάποιες από τις ευεργετικές της ιδιότητες που είναι οι εξής :
είναι καταπραϋντική, αντιβιοτική, επουλωτική, αντιφλογιστική, αντιμυκητιακή, μαλακτική, ενυδατική και αντι-γηραντική. Χρησιμοποιείται σε εγκαύματα-καψίματα, κοψίματα, συγκάματα (και μωρών), σκασμένα χέρια-χείλη, σκληρές φτέρνες, σκασμένες θηλές (για θηλάζουσες μητέρες), χιονίστρες, ξηροδερμία, εκζέματα, ψωρίαση, για πονεμένους μυς και αρθρώσεις, για ψύξεις, για την κυτταρίτιδα ακόμα και για μετά το ξύρισμα στους άντρες.
Γενικά επουλώνει και δίνει ελαστικότητα και λάμψη στην επιδερμίδα και είναι κατάλληλη για όλο το σώμα ακόμα και από αλλεργικούς.

Η βασική συνταγή έχει ως εξής :
1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Παρασκευή κηραλοιφής:


Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι και μετά το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie (δηλαδή σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε το σκεύος με το μελισσοκέρι).  
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι (αν δεν το έχουμε ήδη μέσα σε αυτό). Το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση. 

Καλό θα είναι ότι χρησιμοποιούμαι να το έχουμε αποστειρώσει όπως μπορούμε επίσης να αποστειρώσουμε και το μελισσοκέρι τοποθετώντας το σε ένα σκεύος με λίγο νερό (περίπου 1 ποτήρι) και να το βράσουμε για 5 λεπτά. Μετά το αφήνουμε μέσα στο σκεύος για 1 ημέρα περίπου ώσπου να κρυώσει και να γίνει πάλι συμπαγές και να το βγάλουμε. Όταν το βγάλουμε στην κάτω πλευρά του θα υπάρχουν κάποιες κυψελίδες που είναι οι ακαθαρσίες του μελισσοκεριού, όπου αυτές τις ξύνουμε για να τις βγάλουμε.
Προσοχή, για τις δοσολογίες καλό είναι να φτιάξετε για αρχή ένα μικρό δείγμα να δείτε πώς θα βγει. Αν θέλετε να γίνει πιο παχύρρευστη, ρίξτε λιγότερες κουταλιές λάδι από αυτές που ρίξατε στην αρχή. Αντίστοιχα, για να γίνει πιο υγρή, πρόσθεσε περισσότερες κουταλιές λάδι.

Η φημισμένη κηραλοιφή είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας γι’αυτό σας την συστήνω ανεπιφύλακτα. Πιστεύω ότι όταν την φτιάξετε αξίζει να κάνετε και δώρο μερικές σε ανθρώπους που αγαπάτε! Μπορείτε να διατηρήσετε την αλοιφή σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο ..και δεν χαλάει για αρκετά χρόνια (αν και κάποιοι λένε ότι έχει διάρκεια ζωής 3 μήνες!!).


Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της κηραλοιφής. Άλλες είναι με αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων και άλλες με φυσικές πρώτες ύλες, όπως η μαστίχα ,το μέλι και έτσι εκτός ότι τους δίνουν τα φυσικά τους αρώματα τους χαρίζουν και τις θαυματουργικές τους ιδιότητες.
(π.χ. βάζουμε :
- σταγόνες Βιταμίνης Ε, για ενυδάτωση και προστασία του δέρματος από την γήρανση,
- αιθέρια έλαια έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιδερμίδας
- Βότανα όπως παράδειγμα Καλέντουλα, που βοηθά στην αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων (ακμή , ερεθισμοί, εκζέματα)
- διάφορα άλλα έλαια, όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι λεβάντας, λάδι καριτέ, λάδι καρύδας, λάδι Macadamia).

Καλή επιτυχία λοιπόν σε όσους κάνουν την προσπάθεια...αξίζει ! ! !



Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Έγκαυμα και Αντιμετώπιση






 ΑΑΟΥΤΣ..ΚΑΗΚΑ!!!


Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι μικροί –μεγάλοι  είναι το κάψιμο. Τα πιο σύνηθες γίνονται μέσα στο σπίτι και κατά κύριο λόγο από νοικοκυρές και παιδιά, γι’αυτό  καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα σε περίπτωση που κάποιος στην οικογένεια πάθει έγκαυμα.
 Κάποιες λύσεις που προτείνω είναι πρακτικές (μαντζούνια) και  κάποιες φαρμακευτικές.
Έτσι έχουμε :
1) Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να βάλουμε την περιοχή με το έγκαυμα αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό (δροσερό) για τουλάχιστον 10-15 λεπτά(μέχρι να πάρει την θερμότητα από το δέρμα).
2) Μετά μπορείτε να βάλετε πάνω στην καμένη επιφάνεια :

Φυσικοί Τρόποι
 - κάτι δροσερό όπως βρεγμένες πετσέτες (ανανεώνοντας συχνά)
- πελτέ ντομάτας
- κομμένο κρεμμύδι ! ! ! (το βάζεις ακόμα και για πρηξίματα στο χέρι δεμένο ελαφρά με έναν επίδεσμο).
- κομμένη πατάτα  ! ! ! (κόβετε ροδέλα και  την δένετε στο σημείο με επίδεσμο και όποτε στεγνώνει να την ανανεώνεται με άλλη φρέσκια).
- κομμένες φλούδες από πεπόνι ! ! !
- Ασπράδι αυγού (σφιχτή μαρέγκα).
- Μέλι (ακόμα και αν καούμε στο στόμα από φαγητό καταπραΰνει πολύ τον πόνο).
- Γιαούρτι.
- Κεραλοιφή*. Μία από τις καλύτερες χειροποίητες κρέμες με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. (Κάνει καλό σε εγκαύματα, συγκάματα, χτυπήματα, σπυράκια, ξηροδερμίες, κ.α.)
- Σπαθόλαδο*. (Θεραπευτικό για πληγές, καψίματα, έλκος στομάχου, κ.α.)
Άλλοι Τρόποι
- Βάλτε λοσιόν.
- απλώστε μια αλοιφή, όπως αυτές που περιέχουν αλόε βέρα, ή μια ενυδατική κρέμα για να μην ξεραθεί το δέρμα (π.χ. Nivea)
- αλοιφές-φάρμακα  από φαρμακείο (Flogocalm, Flamigel, Bepanthol, Fucidin-Fucicort, Mercurochrome , Εlicina (κρέμα από σαλιγκάρι για την μετά επούλωση των πληγών) ).
- σπρέυ Burneze (Benzocaine) και Pulvo(κυρίως αντισυπτικό και για άμεση χρήση για να σταματήσει το έγκαυμα να προχωρά).
- Παυσίπονα από φαρμακείο (με ή χωρίς ιατρική συνταγή).
3) Μετά χρησιμοποιούμε αποστειρωμένη γάζα  (Fuicidin , βαζελινούχες –Inadine)  αλλάζοντας κάθε μέρα. . Η γάζα επιτρέπει στην περιοχή να αναπνέει, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το γεμάτο φουσκάλες δέρμα. Επίσης πρέπει να αποστειρώνουμε την περιοχή τακτικά!

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μη χρησιμοποιήσετε πάγο . Αν βάλετε πάγο απευθείας στο κάψιμο, μπορεί να προκληθεί κρυοπάγημα και επιπλέον βλάβη του δέρματος. Μπορείτε μόνο να το χρησιμοποιήσετε ελαφρά βάζοντάς το σε μια λεπτή πετσέτα ή σακούλα αλλά όχι με παρατεταμένη χρήση (για λίγο).
 Μη σπάτε τις φουσκάλες. Οι γεμάτες υγρό φουσκάλες προστατεύουν από τη μόλυνση. Αν σπάσουν, πλύνετε την περιοχή με μαλακό σαπούνι και νερό και μετά βάλτε λίγη αντιβιοτική κρέμα και μια γάζα. Να καθαρίζετε και να αλλάζετε τους επιδέσμους καθημερινά.
Μην βάζετε οδοντόκρεμα επειδή στη σύνθεσή της περιέχει μέντα ή δυόσμο γιατί θα το επιβαρύνει και δε θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.
 Μην τοποθετείτε στην περιοχή βούτυρο ή οποιαδήποτε σκόνη, αλλά κρατήστε το σημείο πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.
Πίνετε άφθονο νερό.

Όποια πρόταση και αν σας φανεί χρήσιμη καλό θα είναι  να πάρετε μία εκτίμηση και από γιατρό .. ακόμα και  ο φαρμακοποιός δεν είναι πάντα ο πιο κατάλληλος σε πολλές περιπτώσεις !!! Ειδικά όταν το έγκαυμα δεν υποχωρεί και δεν είναι πρώτου βαθμού. 

Για να γνωρίζουμε τα εγκαύματα ανάλογα με τη σοβαρότητα τους διακρίνονται σε
1ου βαθμού: όταν έχει καταστραφεί μόνο η επιδερμίδα
2ου βαθμού: όταν έχει καταστραφεί η επιδερμίδα και το ανώτερο μέρος του χόριου. Το δέρμα είναι κόκκινο, ασπρίζει στην πίεση και εμφανίζει μεγάλες φουσκάλες με υγρό
3ου βαθμού: όταν έχει καταστραφεί όλο το πάχος του δέρματος μέχρι το υποδόριο λίπος.
 


 * Θα κάνω ανάρτηση με τις συνταγές για την Κεραλοιφή και το Σπαθόλαδο.

 Ένα βίντεο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού για την αντιμετώπιση Εγκαύματος